Nu skal vi saftsusme julehygge!!

Lige om lidt er det JUL…og for de fleste er det den hyggeligste tid på året,
for mange af os som har børn med særlige behov, kan juletiden være VILDT stressende.

Derfor er det super vigtigt at du, som forældre, tager tid til at forkæle dig selv  – så du har overskud til at forkæle dine børn.

Da min søn gik i de mindre klasser i folkeskolen, var jeg total overskuds mor, læs: kontrolhungrende, som både tog sig af alle de udfordringer som hørte med til dagligdagen med et barn med ADHD og angst – SAMTIDIG med at der saftsusme skulle jules igennem. 

Det blev vigtigt for mig, at alt var juleperfekt i vores hjem. Lige fra julepynten der nærmest var farvekoordineret til cirkelrunde vanilje kranse, de sirlige indpakkede julekalender pakker, besøg på alskens julemarkeder, indkøb af gaver, rengøring, arrangere julefrokoster og selvfølgelig også skulle jeg da stå for alt julemaden… foruden at hjælpe sønnen gennem utallige nedsmeltninger, vise uhæmmet mængder juleånd og naturligvis opretholde strukturen.

Alt det gav mig ekstra tankemylder, yderligere bekymringer og den evige dårlige samvittighed kørte på fuld tryk.

Måske kender du det?

Lær at sige PYT

Pyh – jeg bliver helt træt bare ved at huske tilbage og skrive det. Jeg glemte jo helt at være god ved mig selv. Det bed mig ofte i bagdelen da vi nåede selve juleaften hvor jeg var træt og ked.

Jeg skulle lære at slippe kontrollen og blot sige – PYT.

Jeg begyndte at mærke efter hvad der var energi drænende og i stedet fokuserede på det som var givende og ikke mindst nødvendigt.

Jeg fandt ud af på den hårde måde, at det ikke er nødvendigt, at alt bare spillede – ud fra en ”perfekt” jule to-do-liste. Og at det var HELT ok, at jeg som forældre til et barn med udfordringer, tog mig et velfortjent hvil ind imellem og mindskede julepresset betydeligt.

Det er mit bedste jule råd til dig;

Lær at sige PYT!

Fordi det er hovedsageligt DIG der bestemmer hvordan jeres juleferie skal forløbe og efter hvad DU vil prioritere – og i særdeleshed vide  hvornår du skal sige FRA.

Halvér opgaverne og julehygge istedet

Denne Jul kan være extra vanskelig med energikrisen der lægger en tung dyne – men den kan også være anledning og en god “undskyldning” til en roligere Juletid.

Mærk godt efter hvilke opgaver der er mest nødvendige.
Tænd lys og hygge om og med hinanden.
Husk at være nærværende. Oplev stemningen.
Smid dig i sofaen med et varmt tæppe eller en ultrablød floofer.
Kom helt ned i gear.

Positiv energi

Få den ægte juleglæde ved at hygge om de mennesker der lader dig op med positiv energi – og husk endelig at grine.

I hjernen frigives lykkehormoner når vi griner – (serotonin, dopamin og oxytocin – og i sidste ende dannes melotonin der hjælper på søvnbesvær 😉

Så det er super sundt at grine – på flere niveauer!

Hvad du har egentlig lyst og overskud til?

🎄 Du behøver ikke, at juleaktivér børnene hele tiden og lave 10 forskellige slags julekonfekt.

🎄 Du SKAL heller ikke fortælle xtra lange julehistorier hver eneste aften – sørg hellere for at du får ladet op til dagen efter!

🎄 Er julebagning med børnene lig med en hel uges nedsmeltninger kogt ned på 2 timer og forhøjet blodtryk resten af weekenden – så lad vær!

🎄 Sig også gerne nej tak til de familiemedlemmer med alle formaninger om hvordan du skal opdrage dine børn, juleklip i klassens time og hvad der ellers er af diverse arrangementer som du føler du ”burde” være med til.

Prioritere DIG og hold pauser!

Træk vejret dybt
Sig ja til stilhed.
Meditér – find ro.

Glem sociale medier,
sluk for al udefrakommende “støj”
– og især lige nu hvor krig og energikrise fylder i nyhederne overalt!

Giv dig selv noget velvære,
det er trods alt også
DIN jul

HUSK! Du gør det bedste du kan med de ressourcer du har

Glædelig Jul 
Carol